Michał: W sklepie spożywczym są jogurty pochodzące z trzech firm: 60% towaru
to jogurty z firmy F1, 25% - firmy F2, 15% firmy F3. Firmy te dostarczają odpowiednio
0,1%, 0,5%, 1% jogurtów wadliwie zapakowanych. Oblicz prawdopodobieństwo, że jeśli
kupiliśmy dobrze zapakowany jogurt, to pochodzi on z produkcji firmy F1. prosze o rozw
23 paź 20:07
Magdalena: Najlepiej było by to rozwiązać na drzewkach. Nie uda mi się tego narysować, ale postaram
się to rozpisać
symbole: "w" jogurty wadliwe , "n" jogurty niewadliwe
procenty zamieniam na ułamki dziesiętne, np. 60% = 0,6 ; 0,1%=0,001 ; 99,5% = 0,995
0,6 0,25 0,15
F1 F2 F3
/ \ / \ / \
/ \ / \ / \
0,001 0,999 0,005 0, 995 0,01 0,99
w n w n w n
teraz, aby otrzymać wynik mnożymy liczby odpowiadające symbolom "F1" i "n", które jest
przy symbolu F1, czyli;
0,6 * 0,999 = 0,5994
24 paź 08:26