wykazać
feint: przez punkt H dzielący wysokosc trapezu ABCD w stosunku m : p poprowadzono prostą równoległą do
podstawy AB, która przecina boki BC i AD odpowiednio w punktach K i L. Wykazać, że
| | ma + pb | |
|KL| = |
| , gdzie a = |AB|, b = |CD|. |
| | m+p | |
17 kwi 15:01
PPPP: XDD
17 kwi 15:07
feint: buuuuuuuuuuuuagaam.
17 kwi 16:22
Szef: Narysuj trapez prostokątny. Oznacz odcinek |KL|=c.
Poprowadź wysokość tak, aby otrzymać trójkąt z jednej strony trapezu.
Jeżeli "c" dzieli wysokość w stosunku (m : p) to tak ta sama wysokość podzieli wysokość w tym
trójkąciku.
Teraz możesz oznaczyć odcinek środkowy równoległy do "b" i "a" jako różnica : (c−a), a
odcinek przy podstawie: (a−b).
Jeżeli podzieliłeś wysokość w stosunku: m : p to możesz napisać : m+p= H.
Teraz z twierdzenia Talesa układasz stosunek, z którego wyjdzie twoje twierdzenie.
17 kwi 16:52
Benny: Nie mogę tego b do równania wrzucić. Spróbowałem tak.
Z podobieństwa figury LKCD i ABCD
Niby coś wyszło, ale nie jestem przekonany, że mogłem taki myk zrobić.
17 kwi 17:32
feint: mogłeś

gówno mi zajęło całkiem sporo czasu ;−; wreszcie spokój xd
17 kwi 18:00
Benny: Może poczekaj aż ktoś to potwierdzi, bo ja sobie tylko tak dobrałem, żeby się poskracało do
odpowiedzi
17 kwi 18:04
Benny: Wejdź tu ktoś
17 kwi 19:51
Eta:

P
1+P
2= P(trapezu)
| a+x | | x+b | | a+b | |
| *p+ |
| *m= |
| (m+p) ⇒ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | am+bp | |
ap+xp+bm+xm=am+ap+bm+bp ⇒ x(m+p)=am+bp ⇒x=|KL|= |
| |
| | m+p | |
c.n.w.
17 kwi 22:48