ekstremum
Alabastrowy kaszkiet: Dla jakiej wartosci parametru m funkcja f ma ekstremum lokalne w punkcie x0=−1. Czy to minimum
czy maksimum?
f(x)=mx
3−x
2+x+3
Liczylem pierw pochodna, pozniej zerowanie pochodnej , byla f. Kwadratowa, wiec delta ,
delta>0, 2 pierwiastki x1 i x2 i zrobilem zeby byly rowne −1. wychodzi mi m=−1 lub m=0 i
pozniej da sie policzyc ekstremum funkcji wstawiajac obliczone m do wzoru funkcji . co robie
nie tak ?
17 kwi 14:56
J:
za dużo kombinujesz... warunek: f'(−1) = 0
17 kwi 14:59
Alabastrowy kaszkiet: ooo jak zwykle J bardzo mi pomogl, dziekuje

myslalem ze to jakies trudniejsze zadanko
17 kwi 15:05
J:
posostaje sprawdzić, czy tam jest rzeczywiście ekstremum
17 kwi 15:07
Alabastrowy kaszkiet: Wyszło

m= −1 , jest to minimum. Dzieki za pomoc
17 kwi 15:19