.
PPPP: Okrąg o równaniu (x−1)2+(y−3)2=10 z jaką osią się przecina w jakich punktach ?
(x−a)2+(y−b)2=r2
a=1
b=3
r=√10
...I co dalej ?
17 kwi 14:51
J:
z osią OY .. podstaw: x = 0
z osią OX .. podstaw: y = 0
17 kwi 14:54
PPPP: czyli się nie przecina
17 kwi 14:58
J:
nie wiem ... policz
17 kwi 14:59
PPPP: jak tyle co powyżej wypisałem ... i napisałem że jest to równanie sprzeczne to bedzie zaliczone
zadanie

tzn coś w tym stylu napisałem że się nie przetnie z osiami ...
17 kwi 15:00
PPPP: bo r=√10 się nie da wyliczyć ...
17 kwi 15:01
PPPP: 10 = 10
17 kwi 15:03
PPPP: (0−1)2+(0−3)2=10
1+9=10
10=10
17 kwi 15:03
J:
jeszcze raz Ci tłumaczę .. podstaw x = 0 i oblicz: y1 i y2
17 kwi 15:04
PPPP: ...
17 kwi 15:06
feint: XDDD
17 kwi 15:07
PPPP: NIE WIEM
17 kwi 15:09
J:
rozwiąż równanie: (0−1)2 + (y−3)2 = 10
17 kwi 15:11
PPPP: NO to już rozwiązałem i wyszło 10=10 .... 15:03
17 kwi 15:11
feint: XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDdd
17 kwi 15:13
PPPP: wiem źle
zaraz policze
17 kwi 15:13
J:
gdzie Ty się uczysz ? 1 + (y−3)2 = 10 ⇔ (y−3)2 = 9 ⇔ y−3 = 3 lub y − 3 = − 3 ..dokończ
17 kwi 15:13
PPPP: y=0
17 kwi 15:14
J:
ręce opadją.... y − 3 = 3 ⇔ y = 6 lub y − 3 = − 3 ⇔ y = 0
zatem okrąg przecina oś OY w punktach: A(0,0) i B(0,6)
teraz podstaw: y = 0 i licz punkty przecięcia z osią OX
17 kwi 15:18