17 kwi 14:44
J:
sprowadź do wspólnego mianownika i usuń niewymierność
17 kwi 14:45
PPPP: | | 1 | | √2+1 | | √2+1 | | √2+1 | |
= |
| * |
| −√2= |
| − √2= |
| −√2=1  |
| | √2−1 | | √2+1 | | 2+√2−√2−1 | | 1 | |
17 kwi 14:46
PPPP: zapomniałem o nawiasach ...
17 kwi 14:47
J:
mianowniki mnożysz, a nie dodajesz
17 kwi 14:47
PPPP: czy jak ma być, bo już sie pogubiłem ....
17 kwi 14:48
J:
wynik: = 1
17 kwi 14:48
PPPP: czyli mam dobrze tylko w mianownikach zapomniałem o ()...
17 kwi 14:49
J:
| | 1 − √2(√2−1) | | 1 − 2 +√2 | | √2−1 | |
= |
| = |
| = |
| = 1 |
| | √2−1 | | √2−1 | | √2−1 | |
17 kwi 14:50
PPPP: jak usuwasz pierwiastek z mianownika mnożysz mianownik i licznik z przeciwnym znakiem ....
czyli jak w mianowniku było √2−1 to mnożę mianownik i licznik razy −> (√2+1) ...
17 kwi 14:54
J:
tak ( to tzw: sprzężenie) ... w tym przykładzie nie trzeba było mnożyć
17 kwi 14:57
PPPP: ale jak pomnożyłem o też jest dobrze
17 kwi 14:57
5-latek: | | 1 | | √2+1 | | √2+1 | |
Post 14:46 − nie jest dobrze |
| * |
| = |
| = |
| | √2−1 | | √2+1 | | (√2−1)(√2+1) | |
| √2+1 | | √2+1 | |
| = |
| = dalej licz sobie |
| (√2)2−12 | | 2−1 | |
17 kwi 16:51