matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
Buffy:
jak mam to rozwiązać? dla jakich wartości parametru m(m∊R)
5
3
równanie
=
ma dodatnie rozwiązanie
3x−m
mx−4
2 gru 16:56
Godzio:
mnożymy na krzyż 5mx−20=9x−3m 5mx−9x=3m+20 x(5m−9)=3m+20
3m+20
x=
5m−9
x>0
3m+20
9
>0 5m−9≠0 −> 5m≠9 m≠
5m−9
5
3m+20>0 3m>−20
20
m>−
3
20
9
m∊(−
,∞) − {
}
3
5
2 gru 17:09