Znajdź liczbę naturalną
magda96: Liczba "n" jest liczbą naturalną większą od 1 i n+1n−1 jest liczbą naturalną. Z tego
wynika, że liczbą naturalną jest również liczba :
A. 3n+2
B. 6n
C. nn+3
D. 1n+1
odpowiedż to B, tylko nie rozumiem dlaczego
17 kwi 14:28
J:
bo n może przyjmować tylko wartości: n = 2 lub n = 3
17 kwi 14:31
Janek191:
n > 1 i n ∊ℕ
| n + 1 | | ( n − 1) + 2 | | 2 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| n − 1 | | n − 1 | | n −1 | |
więc n = 2 lub n = 3
| | 6 | |
zatem |
| jest też liczbą naturalną : |
| | n | |
17 kwi 16:31