prosze o pomoc
matma!: zad.1 wykaż bez uzycia tablic, że równanie sinx=2sin47stopni * cos43stopni nie ma pierwiastków.
zad.2 oblicz, na ile lat powinno się złozyc w banku 26000zł, aby przy rocznym oprocentowaniu
równym 4% i półrocznej kapitalizacji odsetek zyskać 5072,41 zł.
zad.3 dane jest równanie 2x2−4|x|+3=a2. wyznacz te wartości parametru a, dla których równanie
ma cztery rozwiązania.
zad.4 w trójkącie prostokątnym o przyprostokatnych długości a i b poprowadzono z wierzchołka
kata prostego wysokość i dwusieczną. wykaż, żeh2d2 = 12(1+ 2aba2+b2), gdzie
h jest długością wysokości, d−długoscią odcinka dwusiecznej zawartej w trójkącie.
17 kwi 14:19
matma!: w tym zad 4 to ma być : h
2/d
2 = 1/2 (1+ (2ab)/(a
2+b
2) )
17 kwi 14:21
J:
Zad1) sprawdź treść, bo to równanie ma pierwiastki
17 kwi 14:47
matma!: dobra treść
17 kwi 15:57
dero2005:
Zad 2
4,5 roku
17 kwi 16:07
matma!: a mogłbyś napisac po kolei jak to zrobic?
17 kwi 16:15
matma!: 31072,41=26000(1+2/100)
n ..a dalej jak? nie ogarniam
17 kwi 16:17
pigor: ..., to wszystko nie tak dawno na forum,
a sam co najmniej 2 z nich robiłem.
17 kwi 16:18
pigor: ... , tego zadania nie pomnę :1. wykaż bez użycia
tablic, że równanie sinx =2sin47
ocos43
o nie ma pierwiastków.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak : przypuśćmy, że dane równanie ma pierwiastki,
to
sinx =2sin47ocos43o ⇔ sinx= 2sin47
ocos(90
o−43
o) ⇔
⇔ sinx= 2sion47
osin
47
o ⇔ sinx= 2sin
247
o> 2*sin
245
o=
=2(
12√2)
2=2*
12=1, co przeczy mojemu przypuszczeniu, bo
z definicji |sinx| ≤1, a więc równanie nie ma.pierwiastków. c..n.w.
17 kwi 16:59
dero2005:
31072,41 = 26000(1+
0,042)
2n
31072,41 = 26000[(1,02)
2]
n
31072,41 = 26000*1,0404
n
| | 31072,41 | |
1,0404n = |
| = 1,195093 |
| | 26000 | |
n log1,0404 = log1,195093
| | log1,195093 | | 0,0774 | |
n = |
| = |
| = 4,5 |
| | log1,0404 | | 0,0172 | |
17 kwi 17:36
Jacek: Matma!, zajrzyj proszę do
https://matematykaszkolna.pl/forum/288567.html, bo napisałem poprawkę, wcześniej nie potrzebnie
uwzględniałem możliwość, że 5 może być więcej niż raz. Powiedzmy, że podchwytliwe było to
stwierdzenie "co najmniej raz".
17 kwi 18:17
matma!: dziekuje!
18 kwi 12:58