prosze o pomoc!pilne!!
matma!: zad.1 odległosc punktu P od prostej k: y=−4 jest dwa razy większa od jego odl od punktu
A=(0,−1). wykaż,że suma odległosci punktu P od punktów A=(0,−1) i B=(0,1) jest wielkością
stałą.
zad.2 udowodnij ze jesli α,β ∊(0, π/2), to cos(α+β)<cosα+cosβ.
zad.3 podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym miary α i przeciwprostokatnej
długości c. wszystkie ściany boczne ostrosłupa nachylone są do płaszczyzny jego podstawy pod
tym samym kątem o mierze β. oblicz pole powierzchni ostrosłupa.
Z góry dziekuję
17 kwi 14:02
matma!:
17 kwi 15:17
Janek191:

y = − 4
A = ( 0, − 1) B = ( 0, 1)
P = (x, y)
I PA I =
√ x2 + (−1 − y)2 =
√x2 + 1 + 2 y + y2
y + 4 = 2
√x2 + 1 + 2 y + y2
y
2 + 8y + 16 = 4*( x
2 + 1 + 2 y + y
2) = 4 x
2 + 4 + 8y + 4y
2
0 = 3y
2 + 4 x
2 − 12
4 x
2 + 3 y
2 = 12 / : 12
17 kwi 15:38
Janek191:
Jest to równanie elipsy o osiach : 4 i 2√3
17 kwi 15:40
matma!: dziekuje!..a inne zadania?
17 kwi 16:09