pppp
PPPP: Jeżeli (an) jest ciągiem geometrycznym, w którym a5=1 i a7=16, to a6=?
17 kwi 13:53
J:
a7 = a5*q2 a6 = a5*q
17 kwi 13:54
J:
albo ... (a6)2 = a5*a7
17 kwi 13:55
PPPP: A czemu q do 2 ?
17 kwi 13:57
J: a7 = a6*q oraz: a6 = a5*q
17 kwi 13:58
PPPP: ale nie mam q ...
17 kwi 14:03
J:
to go oblicz
17 kwi 14:03
PPPP: Jak bym wiedział jak, to bym sam sobie a6 obliczył.
Dlatego pytam ...
17 kwi 14:04
J:
13:54 .. podstaw dane
17 kwi 14:05
PPPP: wiem q=4
17 kwi 14:05
J:
lub ... ?
17 kwi 14:06
PPPP: −4, tylko ie wiem dlaczego...
17 kwi 14:07
J:
(−4)2 = 16
17 kwi 14:08
PPPP: oki
17 kwi 14:15