matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoże ktoś ?
Mateusz:
Znajdź objętość stożka wiedząc że jego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półkolem o promieniu długości R
17 kwi 13:37
Janek191:
R = l Mamy π*l = 2π*r l = 2 r = R ⇒ r = 0,5 R więc h
2
+ r
2
= l
2
= 4 r
2
h
2
= 4 r
2
− r
2
=3 r
2
h =
√
3
r Objętość stożka
1
1
√
3
V =
π r
2
*h =
π r
2
*
√
3
r =
π r
3
3
3
3
√
3
R
√
3
V =
π*(
)
3
=
π*R
3
3
2
24
===================================
17 kwi 22:24