Błagam pomocy :/
XOXO: Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 15 i kącie ostrym którego sinα= 3/5 (ułamek
trzy piąte). Oblicz objętość i pole całkowite otrzymanej bryły
17 kwi 13:33
XOXO: Pomóżcie
18 kwi 14:05
dero2005:

c = 15
b =
√152 − 92 = 12
Jakiej bryły?
18 kwi 15:14
XOXO: Dziękuję. Szczerze nie mam zielonego pojęcia tak tylko brzmi treść zadania..

Możliwe że
chodzi tu o stożek ale nie wiem naprawdę.
18 kwi 19:35
dero2005:

Ja wiem, że chodzi o stożek, ale jest w zadaniu podane wokół którego boku ma się trójkąt
obrócić, bo od tego zależy jaki ten stożek będzie, a może dwa stożki?
np: obracamy trójkąt wokół krótszej przekątnej
P
c = πb(b+c) = 324π [j
2]
19 kwi 09:52
dero2005:

obracamy trójkąt wokół dłuższej przekątnej
P
c = πa(a+c) = 216π [j
2]
19 kwi 09:56
dero2005:

obracamy trójkąt wokół przekątnej
| πr2*c | |
V = |
| = 259,2π [j3] |
| 3 | |
P
c = πr(a+b) = 151π [j
2]
19 kwi 10:04
XOXO: Pewnie będzie dobrze

jeszcze raz bardzo dziękuję !
19 kwi 11:02