Pomocy
Kaczy: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o przekątnej długości 8cm i kąt
między nią a bokiem który odpowiada wysokości jest równy 60 stopni. Oblicz pole powierzchni
całkowitej oraz objętość walca.
17 kwi 13:31
J:
z zależności trygonometrycznych oblicz : b = 2πr i a = H
17 kwi 13:33
Ronald: nie czaje..

ale zależności trygonometryczne to zabrać z sin60 stopni ?
17 kwi 13:43
J:
17 kwi 13:45
Kaczy: No ok to mam ale jak podstawie pod
a
=cosα
8
b
= sinα
8
to co dalej
17 kwi 13:49
17 kwi 13:51
Kaczy: okej i w tym prostokącie to ta przekątna tworzy dwa trójkąty proste i to rozłożyć sobie na dwa
trójkąty i zastosować na nich właśnie te funkcje trygonometryczne ?
17 kwi 14:29
17 kwi 14:32
Kaczy: dobra nie czaje.. ale dzięki bardzo chociaż za to

(y)
17 kwi 14:51