prawdopoodbieństwo p
Ghost: Witam, nie za bardzo mam pomysł, jak tot rozwiązać. Mogę liczyć na jakieś wskazówki?

Myśliwy ma dwa psy. Pewnego dnia, ścigając zwierzę dotarł do miejsca, gdzie ścieżka
się rozgałęzia. Wiedząc, że każdy pies, niezależnie od drugiego, wybierze prawidłową
drogę z prawdopodobieństwem p, decyduje się wypuścić psy, żeby wybrały ścieżki.
Jeżeli się zgodzą, wybierze tę samą ścieżkę, a jeżeli nie – sam wybierze ścieżkę losowo.
Czy ta strategia jest lepsza niż wypuszczenie tylko jednego psa, żeby wybrał drogę?
17 kwi 13:04
PW: Umiemy policzyć prawdopodobieństwa zdarzeń
B1 − "psy miały różne zdanie"
B
2 − "oba psy pomyliły się"
B
3 − "oba psy wybrały dobrą drogę".
W zadaniu podano prawdopodobieństwa warunkowe zdarzenia
A − "myśliwy wybrał dobrą drogę":
| | 1 | |
P(A|B1) = |
| (myśliwy sam wybiera drogę losowo) |
| | 2 | |
P(A|B
2) = 0 (myśliwy wybiera złą drogę w ślad za psami)
P(A|B
3) = 1 (myśliwy wybiera dobrą drogę w ślad za psami).
P(A) = (wzór na prawdopodobieństwo całkowite).
Jest to prawdopodobieństwo wyboru dobrej drogi przez myśliwego inspirowanego zachowaniem psów.
W strategii "jeden z psów wybiera drogę" prawdopodobieństwo wyboru dobrej drogi jest oczywiście
równe p.
17 kwi 22:42
Ghost: 
dziekuję

czy dobrze kombinuję? :
P(B
3) = p*p = p
2
P(B
2) = (1 − p)
2
P(B
1) = p*(1 − p) = p − p
2 (jeden dobrze z prawdopodob.p czyli drugi źle z 1 − p) ?
i to podstawić do wzorku

?
byłabym wdzięczna za zweryfikowanie

naprawdę bardzo dziękuję za pomoc!
18 kwi 16:03
Ghost: P(B
1) = 2*p*(1−p) oczywiście, zapomniało mi sie dopisać powyżej 2, przecież psy są
rozróżnialne
18 kwi 16:04