prosze o rozwiązanie
Feint:

Dany jest taki czworokąt wypukły ABCD, że: ∡ABC = 60
o , ∡ABD = 50
o , ∡BAC = 60
o , ∡CAD =
20
o .
Miara kąta ∡ACD jest równa:
a) 80
o
b) 75
o
c) 70
o
d) 65
o
17 kwi 13:02
Tadeusz:
a co jest dobrze ... treść czy rysunek

−
17 kwi 13:18
Feint: whatever, juz mam, 80.
17 kwi 14:57
feint: poza tym nie rozumiem dlaczego rysunek miałby być źle :v
17 kwi 15:03
Szef: Sumy przeciwległych kątów będą sobie równe.
50+10 + 50+x = 60+20 + 60+y
Górny trójkąt będzie miał kąty: 10, 60 i (180−60−10) czyli 110.
Trójkąt po prawej z bokiem CD będzie więc miał kąty: x, y i (180−110), czyli 70.
Stąd masz równanie : x+y+70 =180.
Układasz układ równań:
50+10 + 50+x = 60+20 + 60+y
{ x+y+70 =180 }
I wyliczasz kąty x i y. U mnie wyszło x=40, i y=70
17 kwi 17:17