Zadanie z C.Arytmetyczego, proszę o pomoc
Monika: Suma trzech liczb tworzących Ciag Arytmetyczny jest równa 3, a suma kwadratu liczb skrajnych
jest równa 20 wyznacz te liczby.
17 kwi 12:36
J:
tam chyba jest ...suma kwadratów
x + y + z = 3
x2 + z2 = 20
2y = x + z
17 kwi 12:42
miechu: x,x+y,x+2y − ciag liczb
{3x+3y=3
x2 + (x+2y)2=20
po rozwiazaniu tego układu liczb wychodzi x =−2 a y =3
zatem ciag to liczby :−2,1,4
−22+42=20
4+16=20
20=20
L=P
17 kwi 12:46
Monika: ja mam w poleceniu suma kwadratu liczb skrajnych
17 kwi 13:04