matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
ŁukaszC:
Dzień dobry, musze policzyc całke ∫x
3
√
x
2
+9
dx ale nie wiem jak ją rozgryść
moge liczyc na pomoc
17 kwi 12:34
J:
podstawienie: x
2
+ 9 = t , 2xdx = dt , x
2
= t − 9
1
... =
∫(t − 9)
√
t
dt
2
17 kwi 12:39