...
Phoebe Campbell: Proszę o sprawdzenie.
Określ rekurencyjnie ciąg a
n = n
2 + 1.
a
n = n
2 + 1, a
1 = 2, a
n + 1 = n
2 + 2n + 2
a
n + 1 − a
n = 2n + 1
| ⎧ | a1 = 2 | |
| ⎩ | an + 1 = an + 2n + 1 |
|
17 kwi 11:40
J:
17 kwi 11:49
Phoebe Campbell:
Dzięki. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy ten sam ciąg można określić w następujący sposób:
| an + 1 | | 2n + 1 | |
| = |
| |
| an | | n2 + 1 | |
a
1 = 2
| | 2n + 1 | |
an + 1 = |
| * an |
| | n2 + 1 | |
17 kwi 12:00
Trivial:
Jest wiele sposobów na określenie tego ciągu. Można sobie do woli wymyślać. Np.:
a
n+1 − a
n = 2n + 1 oraz a
0 = 1
a
n+2 − 2a
n+1 + a
n = 2 oraz a
0 = 1, a
1 = 2
a
n+3 − 3a
n+2 + 3a
n+1 − a
n = 0 oraz a
0 = 1, a
1 = 2, a
2 = 5
...
Sposób z dzieleniem też jest OK
| | an+1 | | n2+2n+2 | |
|
| = |
| oraz a0 = 1. |
| | an | | n2+1 | |
17 kwi 12:51
Phoebe Campbell: | | an + 1 | |
Dzięki Trivial. W szkole korzystamy z an+1 − an oraz z |
| , |
| | an | |
dlatego na tych dwóch się skupię. Z innymi sposobami zapoznam się pewnie trochę później...
17 kwi 13:11
Trivial:
Dobrze, ale tak naprawdę można napisać co się wymyśli i też będzie OK. Np.:
a
n+1 = 5a
n + ... ← To również rekurencja.
Nie ma nic magicznego w dwóch wymienionych przez Ciebie przypadkach.
17 kwi 14:54