Trygonometria abcd
Prezesik: Wyrażenie 1−8sin2α*cos2α jest równe:
A.4sinα
B.sin8α
C.cos2α
D.cos4α
jak to można przekształcić?
17 kwi 11:13
J:
odp C)
= 1 − 2(sin2α)2 = sin2α + cos22α − 2sin2α = cos22α − sin22α = cos2α
17 kwi 11:31
Prezesik: odpowiedzi mówią, że D
17 kwi 11:36
J:
jasne ... moja pomyłka na końcu ..... = cos
22α − sin
22α = cos4α

odp: D)
17 kwi 11:38
Prezesik: Czekaj, pogubiłem się w tym trochę:
1 − 2(sin2α)2 = sin2α + cos2α − 2(sin2α)2 = i jak to dalej wyszło?
17 kwi 11:57
J:
1 − 2*sin22α = sin22α + cos22α − 2*sin22α = cos22α − sin22α = cos4α
... ze wzoru: cos2x = cos2x − sin2x ... u nas: x = 2α
17 kwi 12:20
Prezesik: oki dzięki bardzo już rozumiem
17 kwi 12:35