Liczba
Feint: Suma cyfr liczby A wynosi 2008, a suma cyfr liczby B wynosi 2009. Reszta z dzielenia liczby 5A
+ 2B przez dziewięć jest równa:
a) 7
b) 5
c) 2
d) 0
17 kwi 10:36
vaultboy: zauważmy, że liczba daję resztę r z dzielenia przez 9 ⇔ daję resztę r z dzielenia sumy cyfr
przez 9
zapisuję się liczbę jako an10n+an−110n−1+...+a110+a0 i łatwo to pokazać
korzystając z tego faktu i z własności kongruencji dostaję, że 5A+2B=5*2008+2*2009
2008=1 mod 9 2009 =2 mod 9 czyli 5A+2B=5*1+2*2=9=0 mod 9 odp d
18 kwi 13:58