sss
zosia: 1.siódmy wyraz ciągu a. jest ówny zero. suma trzynastu wyrazów tego ciągu ma wartość ?
2. jezeli ciag g. jest określony wzorem an=−2*(−3)n to jego iloraz q jest równy ?
2 gru 16:39
zosia: proszę o pomoc
2 gru 17:10
2 gru 17:14
plastuś:
1/ jakiego ciągu
| | an+1 | | −2*(−3)n+1 | | (−3)n*(−3)1 | |
2/ q= |
| = |
| = |
| = −3 |
| | an | | −2*(−3)n | | (−3)n | |
2 gru 17:14
zosia: arytmetycznego
2 gru 17:25
plastuś:
1/ a
7= a
1+6r= 0
| | a1+a13 | | 2a1+12r | |
S13= |
| *13 = |
| *13= (a1+6r)*13=0*13=0 |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 17:33
zosia: a mam jeszcze takie jedno zadanie ...
3. ciąg arytmetyczny jest określony wzorem a
n = 3n−1/ 2 . różnica tego ciągu jest równa

?
2 gru 17:39
plastuś:
r= 3
bo r= an+1− an = 3(n+1) −12 − 3n +12= 3n +3 −12 −3n +12= 3
2 gru 17:42
zosia: dzięki wielkie
2 gru 17:54