Wyznacz wszystkie wartości parametru m.. proszę o pomoc.
uczeń: | | (m+1)x−2 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja wymierna F(x)= |
| gdzie |
| | x−m | |
m≠x jest funkcją homograficzną malejąca w przedziale (m,
∞).
Zastanawiam się czy wykorzystać tu jakoś definicję funkcji malejącej czy trzeba to zrobić
inaczej?
17 kwi 10:22
J:
a może policz pochodną i sprawdź , dla jakich dodatnich m pochodna jest ujemna
17 kwi 10:37
uczeń: nie miałem jeszcze pochodnych
17 kwi 10:40
Tadeusz:
to popatrz na wykres funkcji homograficznej
17 kwi 10:43
J:
| | mx + x − 2 | | m(x−m) + m2 + x − 2 | | x + m2 −2 | |
f(x) = |
| = |
| = m + |
| |
| | x−m | | x−m | | x−m | |
... i teraz ... kiedy ta funkcja będzie malejąca ?
17 kwi 10:53
Tadeusz:
bład Kolego J
17 kwi 11:08
uczeń: | | m2+m−2 | |
mi wyszło m+1 + |
| |
| | x−m | |
no i teraz m
2+m−2>0 ?
m (−
∞,−2)∪(1,+
∞) dobrze ?
17 kwi 11:09
Tadeusz:
BINGO−
17 kwi 11:11
uczeń: Dzięki za pomoc
17 kwi 11:13
Tadeusz:
−
17 kwi 11:13
J:
tak ...

można prościej ... warunek: (m+1)*(−m) − (−2)*1 < 0 i m > 0
17 kwi 11:14