oblicz ekstrema funkcji POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ruda: f(x,y)= 1/3x3 + 1/2 x2−xy−2y2 +y
17 kwi 09:51
J:
na początek pochodne cząstkowe
17 kwi 09:52
ruda: czyli musze wyliczyc pochodne po x po y wziasc je w uklad wyliczyc z nich x i y tak

?
17 kwi 09:53
J:
f'x = 0
f'y = 0 i rowiązujemy ten układ otrzymując ( lub nie ) punkty stacjonarne
17 kwi 09:56
ruda: czy punkty P1=(1,0) i P2=(−1/4,5/16) sa poprawna odp

?/
17 kwi 10:15
J:
pokaż pochodne
17 kwi 10:16
ruda: pochodna po x to −x2+x−y
po y −x−4y +1
17 kwi 10:18
J:
skąd minus przed x2
17 kwi 10:19
ruda: zapomnialam minusa wpisac przed −1/3x3
17 kwi 10:20
J:
policz jeszcze raz P2
17 kwi 10:25
ruda: tylko ze podstawiając pod −b=−5 pod pier.z delty 5 i dzielac to przez 2*16 nadal wychodzi mi y
=10/32 gdzie wiec tu jest blad

?/
17 kwi 10:30
J:
x = 1 − 4y
−(1−4y)2 + 1 − 4y − y = 0 .... i teraz licz
17 kwi 10:34
ruda: czy ten drugi punkt to (−1/3,1/3)
17 kwi 10:42
J:
nie ..
17 kwi 10:45
ruda: mam pytanie czy pier z delta w tym przypadku wynosi 13

?
17 kwi 10:53
ruda: stosujac wzor skroconego mnozenia otrzymalam −16y2−13y=0
17 kwi 10:54
J:
−16y2 + 3y = 0 .... czyli ?
17 kwi 10:56
17 kwi 11:02
J:
OK.
Teraz pochodne drugiego rzędu
17 kwi 11:07
ruda: pochodne II rzedu to −2x+1 −1 −1 i −4
17 kwi 11:12
ruda: i teraz ukladam wyznacznik dla p1 wyjdzie −5 dla p2 wyjdzie −3
17 kwi 11:16
ruda: czy znowu cos pomieszalam
17 kwi 11:16
17 kwi 11:16
J:
pochodne dobrze ... rachunki źle
17 kwi 11:26