obliczyć całkę
NoName: cos23xdx
17 kwi 09:21
J:
podstawienie: 3x = t
| | 1 | |
..= |
| ∫cos2tdt = ∫cost*costdt |
| | 3 | |
teraz przez części:
v' = cost v = sint
u = cost u'= −sint
17 kwi 09:38
NoName: a skąd się wzięła ta 1/3 przed całką?
17 kwi 09:43
J:
| | 1 | | 1 | |
podstawienie: 3x = t , 3dx = dt .... ∫ |
| *3cos23xdx = |
| ∫cos2tdt |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
i liczymy teraz ∫cost*costdt ... na końcu wynik pomnożymy przez |
| |
| | 3 | |
17 kwi 09:51
NoName: ok dzięki za wytłumaczenie
17 kwi 09:53
AS: A może tak spróbować
| | 1 | |
cos2(3*x) = |
| *(1 + cos(6*x)) |
| | 2 | |
i teraz występują podstawowe całki
17 kwi 11:27