pytanie
Prezesik: Wielokątem ktorego liczba przekątnych jest 3 razy większa od liczby wierzchołków jest
a)kwadrat
b)6 kąt wypukly
c)8 kąt wypukły
d)9 kąt wypukły
mam pytanie, jak najszybciej poradzic sobie z tego typu zadaniem, gdy nie pamiętam wzoru na
nie? bo rysowanie wszystkich przekątnych 9kąta może być trochę nie czytelne i długie
16 kwi 23:54
YushokU: ja zawsze na logikę sobie te wzory wyprowadzałem, a teraz to już anwet pamiętam
16 kwi 23:57
yolex: n(n−3)/2
17 kwi 00:01
kix: | | n(n−3) | |
liczba przekątnych |
| |
| | 2 | |
17 kwi 00:01
Mila:

1) Sposób z GM.
Rysujesz pięciokąt i takie rozumowanie: n=5
Z jednego wierzchołka prowadzisz 2 przekątne , czyli: (n−3)
Wierzchołków jest 5.
Wzór
| (n−3)*n | |
| , dzielę przez 2 , bo każdą przekątną liczyliśmy dwa razy |
| 2 | |
( z A do C i z C doA)
2) sposób z LO
Jeżeli masz n wierzchołków wielokata wypukłego, to możesz
utworzyć
| | n*(n−1) | |
= |
| odcinków, z tego n jest boków, to przekątnych jest: |
| | 2 | |
17 kwi 00:06
Mila:
Albo podstawiasz po kolei do wzoru, albo rozwiązujesz równanie.
n*(n−3)=6n
n
2−3n=6n
n
2−9n=0
n(n−9)=0
n=9
spr .
27=9*3
17 kwi 00:10
Prezesik: dziękuję ślicznie
17 kwi 00:29
Mila:
Pomogło?
17 kwi 00:32