proste zadanko
aa: zrobi mi ktoś taką całkę na wzór? Żebym wiedział jak postępować z kolejnymi
na przedziale od −1 do 1 ∫1xdx jest to całka nie właściwa i jak teraz z nią postąpić?
16 kwi 22:42
aa: Wesprze ktoś?
16 kwi 22:55
Przemysław: Myślę, że może jakoś tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫1−1 |
| dx=∫0−1 |
| dx+∫10 |
| dx = |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
= lima→0 ∫a−1 |
| dx + lima→0 ∫1a |
| dx = |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
= lima→0 − |
| |a−1 +lima→0 − |
| |1a = |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
= lima→0 − |
| − 1 + 1 − lima→0 − |
| =0 |
| | a2 | | a2 | |
Oczywiście mogę się mylić
17 kwi 00:20
b.: Jest parę usterek, brakuje 0− i 0+ w granicach, no a przede wszystkim, w ostatniej linijce
mamy −∞−(−∞) i to się nie skraca. Wniosek z tego rachunku jest taki, że dana całka jest
rozbieżna (bo rozbieżna są całka od −1 do 0, jak i od 0 do 1, wystarczyłaby rozbieżność jednej
z nich).
17 kwi 00:33