...
Phoebe Campbell: Proszę o sprawdzenie.
Wykaż, że ciąg (a
n) jest malejący.
| | 1 | | 1 | |
an + 1 = |
| = |
| |
| | (n+1)2 + 1 | | n2 + 2n + 2 | |
| | 1 | | 1 | |
an + 1 − an = |
| − |
| = |
| | n2 + 2n + 2 | | n2 + 1 | |
| | −2n − 1 | |
= |
| |
| | (n2 + 2n + 2)(n2 + 1) | |
△<0, w liczniku jest liczba ujemna, a w mianowniku zostaje dodatnia (?), więc
całość jest ujemna, a więc ciąg jest malejący.
To z czym mam tutaj problem to jest kwestia tego co wynika z mianownika,
gdy mam iloczyn równania kwadratowego z △<0 i liczby dodatniej.
16 kwi 22:05
5-latek: Mianownik jest dodatni gdyż n∊N{+}
16 kwi 22:13
Phoebe Campbell: No tak.. nie patrzyłem na pojedyncze wyrazy, a na całość jako wyrażenie. Dziękuje.
16 kwi 22:15
Phoebe Campbell: (miałem na myśli to, że doszukiwałem się pierwiastków itp..)
16 kwi 22:16
5-latek:
16 kwi 22:16