Chodzi o to że to jest ułamek i na dole jest pod pierwiastkiem równianie kwadrat
Bartek: Znajdź wartość największą funkcji f(x)
f(x)=2/ Pierwiastek z 2x
2−4x+3
Proszę o pomoc i rozpisanie dziękuję z góry
16 kwi 22:04
16 kwi 22:21
Bartek: Dziękuję właśnie o to chodzi
16 kwi 22:54
Bartek: Wiem że to nie oddział SOR ale mi bardzo zależy na tym więc odświerzam
16 kwi 23:50
kix: jak znajdziesz minimum mianownika to otrzymasz maksimum f(x)
16 kwi 23:55
Bartek: Czyli mam to rozwiązać jak normalne Kwadratowe i moje x1 albo x2 (to mniejsze wartością) będzie
moim max dla całego f(x)
17 kwi 00:14
kix: nie miejsca zerowe, ale współrzędne wierzchołka paraboli (p ; q )
17 kwi 00:21
Janek191:

g(x) = 2 x
2 − 4 x + 3
q = g(p) = g(1) = 2*1
2 − 4*1 + 3 = 1
======================
17 kwi 00:24
Bartek: Super dziękuję bardzo za pomoc
17 kwi 10:28