Wykresy funkcji z parametrem.
Martiminiano: | | 1 | |
Dane są funkcje f(x)=|2x−m−1|+3 oraz g(x)=3cos |
| x. Dla jakich wartości parametru m |
| | 2 | |
wykresy funkcji f i g mają jeden punkt wspólny? Zaraz przedstawię moje rozwiązanie.
Proszę o ocenę czy jest ono prawidłowe.
Martiminiano: Zbiór wartości funkcji f równy jest <3;+
∞). Pierwotnie dla 2
x−m jest on równy (0;+
∞),
przesuwam wykres o jednostkę w dół, więc jest on równy (−1;+
∞). Po odbiciu wartości
ujemnych ma on postać <0;+
∞) i ostatecznie po przesunięciu o 3 jednostki w górę wynosi
on <3;+
∞). Wykres funkcji g(x) ma zbiór wartości równy <−3;3>. Po uwzględnieniu tego
jak wyglądają wykresy tych funkcji stwierdzam, że mają one jeden punkt wspólny gdy
przyjmują wartość 3.
|2
x−m−1|+3=3
|2
x−m−1|=0
2
x−m−1=0
2
x−m=1 ⇔ x=m
x=4kπ
Wykresy funkcji f i g mają jeden punkt wspólny dla m=4kπ, gdzie k∊C.