Proszę o pomoc
Kczaor: dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych ,
jeżeli:
16 kwi 21:35
ICSP: dla m = 0
16 kwi 21:37
Gajwer: dla m=0
16 kwi 21:42
Kczaor: i co dalej?
16 kwi 21:44
ICSP: i tyle
16 kwi 21:46
Kczaor: a jak do tego dojść?
16 kwi 21:46
yolex: Mianownik nigdy się nie może zerować,więc musi z niego zniknąć x
16 kwi 21:49
Kczaor: możesz mi to rozpisać?
16 kwi 21:50
Aerodynamiczny: Po prostu dla wszystkiego innego jak zero będziesz miał funkcję homograficzną, a ta nie ma Zw=R
16 kwi 21:51
yolex: Dziedziną funkcji wymiernej jest R−{miejsce zerowe mianownika}. Żeby było to po prostu R, to
mianownik nie może mieć miejsc zerowych.
Funkcja liniowa nie ma miejsc zerowych tylko wtedy, gdy jest stała i ≠0. Dlatego żeby była
stała, to współczynnik kierunkowy =0. Czyli m=0.
Twoja funkcja ma wzór f(x)=−2x, czyli jest ok.
16 kwi 21:54
Kczaor: Dzięki wielkie
16 kwi 21:57
yolex:
16 kwi 22:26