t
kol: czemu:
| 1 | |
| [(1 + √2)k + (1 − √2)k + √2((1 + √2)k − (1 − √2)k)] |
| 2 | |
| | 1 | |
= |
| [(1 + √2)k(1 + √2) + (1 − √2)k − (1 − √2)k)] |
| | 2 | |
nie mogę zrozumieć zostało tu coś wyciągniete przed nawias czy jak ?
16 kwi 21:17
pigor: ..., tak, w nawiasie kwadratowym z pierwszego i trzeciego
składnika wyciągnięto (1+
√2)
k przed nawias, a resztę przepisano.
16 kwi 21:25
kol: to ską potem np jest (1 + √2) , nie widzę tego wyciągniecia
16 kwi 21:31
kol: skąd*
16 kwi 21:32
5-latek: Patrz
a+b*a= a(1+b) bo a*1=a i a*b=ab
16 kwi 21:36
5-latek: nasze a= (1+√2)k a nasze b= √2
16 kwi 21:39
kol: tam powinno potem być +(1 − √2)k(1 − √2)k)]
jakoś nadal tego nie rozumiem, mógłbyś to rozpisać na tym przykładzie ?
16 kwi 21:50