Trójkąty-geometria
mary: uzasadnij, że w Δ prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie długości
średnic okręgu wpisanego i opisanego.
16 kwi 21:06
vaultboy:

Zauważamy, że CB jest średnicą okręgu opisanego na ABC.
Dzielimy BC na czerowny i niebieski wtedy z najmocniejszego twierdzenia geometrii wynika
równośc na rysunku.
Ponadto zielony to promien okregu wpisanego. Myślę że już widać tezę.
16 kwi 23:10
Eta:
a,b −−− dł przyprostokątnych
c −−− dł. przeciwprostokątnej
2R=c , 2r=a+b−c ⇒ 2r=a+b−2R ⇒ 2R+2r=a+b
16 kwi 23:18