wyznacz
Rokoko: wyznacz wszystkie liczby całkowite k dla których liczba a = k2+1 / k+1 jest liczbą całkowitą.
16 kwi 21:04
16 kwi 21:13
ICSP: bez k w liczniku.
16 kwi 21:14
16 kwi 21:14
Rokoko: ale jak to zrobic kix bo z tego co napisales nic nie czaje
16 kwi 21:15
kix: albo tak jak zaproponował ICSP
16 kwi 21:15
kix: k2+1=(k−1)(k+1)+2
16 kwi 21:17
Janek191:
( k
2 + 1) : ( k + 1) = k − 1
− k
2 − k
−−−−−−−−−
− k + 1
k + 1
−−−−−
2
czyli
| k2 + 1 | | 2 | |
| = k − 1 + |
| |
| k + 1 | | k + 1 | |
16 kwi 21:19
Gajwer: k
2+1=a(k+1)
k
2+1=ak+a
k
2−ak−a+1=0
Δ=a
2−4(−a+1)=a
2+4a−4
| | a−(a2+4a−4) | | a−a2−4a+4 | | −a2−3a+4 | | a+a2+4a−4 | | a2+5a−4 | |
k1= |
| = |
| = |
| ∨ k2= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 kwi 21:24