sdf
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Jak obliczyć sumę liczby składającej się z {1,2,3} trzycyfrowej z powtórzenia. |Q|=27
16 kwi 21:01
Janek191:
Napisz to zrozumiale dla ogółu
16 kwi 21:45
Gajwer: Co obliczyć?
16 kwi 21:45
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Sumę liczb trzycyfrowych składających się z {1,2,3}
16 kwi 21:52
Mila:
Napisz treść zadania tak, jak masz w książce.
16 kwi 22:22
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: OBLICZ SUME LICZB TRZYCYFROWYCH SKLADAJACYCH SIE Z 1,2,3 z powtórzeniami
16 kwi 22:47
Jacek: Suma liczb trzycyfrowych składających się {1,2,3} z powtórzeniami:
Czyli traktując Twoje zadanie literalnie to będzie dodawanie:
111+112+121+122+123+132+133+211+212+213+221+222+223+231+232+233+311+312+313+
321+322+323+331+332+333
16 kwi 23:06
Jacek: +131
16 kwi 23:07
Jacek: +113
16 kwi 23:09
Jacek: Razem wychodzi 5994
16 kwi 23:10
Mila:
Ustaw te liczby w trzech w trzech kolumnach to zauważysz pewną prawidłowość.
16 kwi 23:13
Jacek: A jakiego użyć mam kryterium w grupowaniu do kolumn, cyfry setek, cyfry jedności?
16 kwi 23:16
Mila:
Np. tak:
111 221 331
112 222 332
113 223 333
121 211 311
122 212 312
123 213 313
131 231 321
132 232 322
133 233 323
9*100+9*200+9*300+
+3*(10+10+10)+3*(20+20+20)+3*(30+30+30)+
+3*(1+1+1)+3*(2+2+2)+3*(3+3+3)=
=900+1800+2700+540+54=5994
16 kwi 23:30
Jacek: faktycznie fajnie to się liczy

ciekawe czy o to chodzi w tym zadaniu, bo podejrzewam, że
chyba jednak miało to być coś z kombinatoryki skoro w pierwszym poście jest |Ω|=27
16 kwi 23:34
Jacek: A czy sformułowanie "OBLICZ SUME LICZB TRZYCYFROWYCH..." może w ogóle być uznane za
równoznaczne z: oblicz ilość liczb trzycyfrowych...albo liczebność ... albo liczbę liczb
trzycyfrowych?
16 kwi 23:42
Mila:
Myślę , że o to chodziło.
16 kwi 23:55
b.: Można też tak: tych liczb jest 33=27, po 9 kończących się na 1,2,3.
To daje sumę cyfr jedności
9*1+9*2+9*3 = 9*6=54.
Tak samo jest dla cyfr dziesiątek i setek, co daje sumę liczb równą
54 + 540 + 5400 = 5994.
17 kwi 00:15
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Dzięki jesteście naprawdę mili
17 kwi 00:20
Mila:
17 kwi 00:32