4 zadanka z rozszerzenia
Aerodynamiczny: Robię aktualnie arkusze i napotkałem się z zadaniami które nie do końca wiem jak zrobić, albo
coś mieszam, albo odpowiedzi są złe

1. To zadanie akurat zrobiłem, ale z wykorzystaniem wzoru z tablic na potrojony kąt, jakieś
inne pomysły

Wiadomo że α ∊ (
π2) i sinα=0,6. Oblicz cos3α.
Z jedynki wyliczyłem cos, z odpowiednim znakiem i podstawiłem do wzoru, tylko na maturze go nie
będę miał, chociaż nauczyłem się już go na pamięć. Przydatna rzecz.
2.Ile elementów ma zbiór wartości g(x) =
|log5√xlog5x2 + log
3x * log
x13
Dziedziny by się przydało wyznaczyć i skorzystać z własności logarytmów ale nie jestem pewien.
3. Tutaj wydaje mi się że dobrze robię a odp. jest inna książce. Spośród sześciu małżeństw
wybieramy czteroosobowe jury konkursu dla dzieci. Oblicz na ile sposób możemy to zrobić,
jeżeli w składzie jury nie może być małżeństwa.
skoro nie może być małżeństwa to na pierwszym miejscu 6*2
na drugim miejscu 2*5
na trzecim miejscu 2*4
na czwartym miejscu 2*3
No i wymnażam.
4. Wykaż że układ równań
{a+ +b +c +d +e = 20
{abcde= 3
20
z niewiadomymi a,b,c,d,e nie ma rozwiązania w liczbach całkowitych. To zrobiłem tak, mógłby
ktoś zobaczyć czy tak też można? Bo książka trochę inaczej mówi.
Załóżmy że ten układ ma rozwiązania w zbiorze liczb całkowitych
zatem z drugiego warunku
a=3
a1
b=3
b1
c=3
c1
d=3
d1
e=3
e1
gdzie a
1..e
1 należą do N − skoro mają być całkowite zatem
3
a1+b1+c1+d1+e1=20
A to jest niemożliwe ponieważ lewa strona równania jest liczbą nieparzystą, a prawa parzystą
więc powyższy układ równań nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych.
Dzięki z góry za pomoc.
16 kwi 20:59
Aerodynamiczny: Poświeci ktoś trochę czasu? Najbardziej mi zależy na 2 i 3.
16 kwi 22:01
Aerodynamiczny: Tam w 2 jest w liczniku wartości bezwzględna zapomniałem jednej kreski napisać.
16 kwi 22:03
YushokU: Użyj szukajki forumowej, ewentualnie google, bo większość tych zadań już tu były rozwiązywane.
Nawet widzę, że niektóre ja tu umieszczałem
16 kwi 23:02
Mila:
3)
Najpierw wybieramy 4 małżeństwa z których potem wybierzemy jedną osobę (żona albo mąż).
16 kwi 23:54
Jacek: A skąd wiadomo, że kolejność należy pominąć? Domyślnie się zakłada, że autorom chodzi o
kombinację cztero−elementową?
17 kwi 00:18
Jacek: Czy jakby napisali wybieramy 4 osobowe jury po jednej osobie po kolei, to możliwe, że Autor
zadania pytając o liczbe sposobów, już ma wariacje na myśli?
17 kwi 00:26
Kqr: Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego odpowiedź 12*10*8*6 jest niepoprawna (za pierwszym razem
korzystamy ze wszystkich osób, następnie wykluczamy osobę wybraną i małżonkę/ ka)
26 mar 11:36