Uzasadnij
Cara: Uzasadnij, że liczba 10
13+19
3−2 jest podzielna przez 9.
16 kwi 20:40
Gajwer: 10
13=10000000000000
19
3=6859
6859−2=6857
1+6+8+5+7=27
27 jest podzielne przez 9
16 kwi 21:04
Gajwer: Więc cała liczba jest podzielna przez 9. (Z cechy podzielności przez 9).
16 kwi 21:05
Cara: nie wiedziałam, że można tak udowadniać, sprytne
16 kwi 21:10
Saizou :
można też
1013−1+193−1 i zastosować wzór an−1=(a−1)(an−1+an−2+....+a+1)
(10−1)(1012+1011+...+10+1)+(19−1)(192+19+1)=
9(1012+1011+...+10+1)+18(192+19+1)=
9[(1012+1011+...+10+1)+2(192+19+1)]=9t
16 kwi 21:14