wielomiany!!!jak to zrobić???
Mała: niech P oznacza wielomian −4x+5,Q−wielomian x2−3x+1 a R−2x3−1.Wykonaj działania,określ
stopień i podaj wyraz wolny otrzymanego wielomianu:
a)P−(Q+R) B)4Q−3P+1/2R c)R*(P+Q)
2 gru 15:32
Mała: pomyłka R−wielomian 2x3−1
2 gru 15:39
Julek: P= −4x+5
Q=x
2 − 3x +1
R= 2x
3−1
A)
P−Q−R = −4x+5 − (x
2 − 3x +1) − (2x
3−1) = −4x+5 − x
2 + 3x − 2x
3 = − 2x
3 −x
2 − x + 5
B)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4Q−3P + |
| R = 4x2 − 12x +4 + 12x−15 + x3 − |
| = x3 + 4x2 −11 − |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c) R(P+Q) = R (−4x+5 +x
2 − 3x +1) = R ( x
2 − 7x +6) = (2x
3−1)( x
2 − 7x +6)
sam dokończ
2 gru 16:06
mała: dzieki
2 gru 17:12
mała: nie rozumiem jak zrobiles to c) mozesz jeszcze pomoc

?
2 gru 17:13
Mała: pomoze ktos przy przykladzie c)

2 gru 19:43