Jarosa: Doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostką sześcienną do gry. Niech A oznacza
zdarzenie - suma wyrzuconych oczek jest równa 8, zaś B - za drugim razem wypadła
parzysta liczba oczek:
a) wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzenia A u B, A n B, A\B, B\A;
b) oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A, B, A"(prim), B"(prim).
23 paź 19:56
babe: b)
P(A)= 5/36
P(B)= 3/36
P(A')= 1- 5/36
P(B')=1 - 3/36
23 paź 20:02
babe: a) AuB = (6,2), (2,6) (3,5) (5,3) (4,4) (1,2)(1,4)(1,6)(2,4)(2,2)(3,2)(3.4)(3,6)
(4,2)(4,6)(5,2)(5,4)(5.6)(6.4)(6.6)
AnB= ((6,2)(2,6)(4,4)
A\B= (3,5)(5,3)
B\A= (1,2)(1,4)(1,6)(2,4)(2,2)(3,2)(3.4)(3,6) (4,2)(4,6)(5,2)(5,4)(5.6)(6.4)(6.6)
23 paź 20:07