Ciągi
Memo: | | (5 − 2n) | |
Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym jest ciąg an = |
| . Uzasadnij, że jest |
| | 3 | |
to ciąg arytmetyczny.
Rozwiąże mi to ktoś ?
16 kwi 20:38
Janek191:
więc
| | 5 − 2*( n +1) | | 3 − 2 n | |
an+1 = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
czyli
| | 3 − 2n | | 5 − 3 n | | 3 − 2 n − 5 + 2n | | −2 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| = r |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Różnica dwóch kolejnych wyrazów ciągu ( a
n) jest konkretną liczbą, więc ciąg
jest arytmetyczny.
16 kwi 20:42
J:
an+1 − an = stała
16 kwi 20:42
Memo: Dzięki wielkie
16 kwi 20:47
5-latek: A rozumiesz to co Janek napisał ?
Jeśli liczysz wyraz an+1 to w miejsce n w wyrazie an wstawiasz n+1
16 kwi 20:49
Memo: Właśnie, tego nie ogarniam:(
Nadrobię zaległości
16 kwi 21:06