2
Ja: Napisz
rownanie prostej prostopadlej do prostej o rownaniu 3x−2y+8=0 i przecinajacej os OX w punkcie o
odcietej
−2y=−3x−8
y=3/2x+4
"a" to wspolczynni kierunkowy prostej spelniajacej warunki zadania.
więc 3/2*a=−1
a=−2/3
y=−2/3x+6
0=3a+b
b=−3a
y=−2/3x−3*(−2/3)
y=−2/3x+2
Jest jaki prostszy(szybszy) sposob na zrobienie tego zadania? np. zostajac przy rownaniu
ogolnym prostej.
16 kwi 20:34
5-latek: Kazda prosta prostopadla do prostej Ax+By+C=0 ma równanie postaci Bx−Ay+C'=0 natomiast prosta
prostopadla do prostej Ax+By+C=0 i przechodzaca przez punkt P(x1,y1) ma równanie
B(x−x1)−A(y−y1)=0
16 kwi 20:40
Ja: Chyba na podstawie z matmy nie stosuje sie takich wlasnosci, ale dzieki.
16 kwi 20:45