Pomocy
Buterfly123: najwieksza wartoscia funkcji f(x)=−x2+6x−8 w przedziale <0,4> Jest?
Dlaczwgo mi wychodzi 0 a nie 1 ?:(
16 kwi 20:29
Benny: p=3∊<0;4>
f(0)=−8
f(4)=−16+24−8=0
f(3)=−9+18−8=1
16 kwi 20:31
Janek191:
| | −6 | |
p = |
| = 3 ∊ < 0, 4 > |
| | − 2 | |
q = f(p) = f( 3) = − 3
2 + 6*3 − 8 = − 9 + 18 − 8 = 1
16 kwi 20:31
Gajwer: p=−b/2a
p=−6/−2
p=3
f(3)=−9+18−8=1
16 kwi 20:32
5-latek:

Zauwaz ze wierzchołek tej paraboli należy do tego przedzialu
16 kwi 20:32
Buterfly123: Mhmm to trzeba bylo wieerzcholki oblicYc , dzieki
16 kwi 20:33
5-latek: Zawszse należy sprawdzić czy wspolrzedna xowa wierzchołka należy do przedzialu
16 kwi 20:43