zbadac zbieznosc szeregu
Mik1: Hej. Muszę zbadać zbieżność szeregu
∞
n=1
No i pewnie kryterium porównawcze się tutaj przyda, tylko nie wiem czy poprawnie to robie:
| 3n | | n | | 1 | |
| ≥ |
| = n4/5 = |
| |
| 5√n+7 | | 5√n | | n−4/5 | |
| | 1 | |
Szereg ∑ |
| jest rozbieżny jako szereg harmoniczny rzędu −4/5 < 1, więc |
| | n−4/5 | |
szereg wyjściowy na mocy KP również jest rozbieżny.
−−−
No i moje pytanie, czy takie rozw. jest ok?
16 kwi 20:22
Mik1: Nie no, głupote napisałem.
16 kwi 20:30
Mik1: Pomyliłem się przy przepisywaniu tutaj.
16 kwi 21:00
ICSP: Twoje rozwiązanie również dotyczy źle przepisanego szeregu.
16 kwi 21:03
Mik1: Tak. Tamten nawet nie spełnia warunku koniecznego zbieżności, więc tym bardziej
to moje rozwiązanie teraz śmiesznie wygląda
16 kwi 21:05
Mik1: To może tak:
| 3n | | n | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| = |
| * |
| |
| √n5+7 | | n2+7n2 | | 8 | | n | |
więc rozbieżny.
Ok?
16 kwi 21:09
ICSP: nie wiem skąd wziąłeś to oszacowanie, ale jest błędne.
16 kwi 21:12
Mik1: n5 > n4 /√
√n5 > n2
16 kwi 21:15
ICSP: odwracasz ułamki i zmieniasz znak nierówności dostając :
16 kwi 21:16
Mik1: Jak więc to oszacować?
16 kwi 21:20
ICSP: tak samo jak to zrobiłeś na początku. Ucinamy 7 z mianownika dzięki czemu dostajemy coś
większego i zbieżnego a następnie z kryterium porównawczego dostajemy zbieżność.
16 kwi 21:26
Mik1: Ok, dziekuje
16 kwi 21:37