Wielomiany
Matek: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2) jest równa 4, reszta z dzielenia
tego samego wielomianu przez dwumian (x−2) to (−8) , a reszta z dzielenia wielomianu przez
(x−1) wynosi 6. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+2)(x−2)(x−1)
16 kwi 20:11
vaultboy: W(x)=G(x)(x+2)+4
W(x)=R(x)(x−2)−8
W(x)=H(x)(x−1)+6
W(x)=S(x)(x+2)(x−2)(x−1)+ax2+bx+c , bo reszta tego jest co najwyzej funkcja kwadratową (chyba
jasne dlaczego)
z pierwszego W(−2)=4 z drugiego W(2)=−8 z trzeciego W(1)=6
i podstawiasz w ostatniej równości za x odpowiednio −2,2,1 i dostajesz układ 3 równań z trzema
zmiennymi
16 kwi 23:16