?
pif paf: Do windy na parterze budynku wsiadło 8 osób, po czym każda z nich w sposób losowy wysiadła
na jednym z pięciu pięter budynku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że na jednym z pięter
wysiadło co najmniej 6 osób?
|Ω| = 5
8
|A| =
co najmniej,czyli 6 lub więcej
61100
62000
71000
80000 → 5 opcji,bo pięć pięter
71000
70100
70010
70001
07100
07010
07001
17000
00710
00701
10700
01700
00071
10070
01070
00170
10007
01007
00107
00017
czy do tej pory jest dobrze,czy coś popsułem?(jeśli tak to czy da się to jakoś szybciej liczyć
zamiast wypisywać

)
Mila:
|Ω|=5
8
A− na jednym z pięter wysiadło co najmniej 6 osób?
| | | |
* | *42 − wybieramy piętro na którym wysiądzie 6 osób, wybieramy 6 osób, które tu |
| | |
wysiadą , pozostałe osoby wysiądą na wybranych z pozostałych 4 pięter.
lub
lub wszyscy wysiądą na jednym wybranym pietrze
Razem
| | | | | | | | | |
* | *42 + | * | *4+ | *1=5*481 (sprawdź rachunki.) |
| | | | | |