bryły
marian z zakopanego: trójkąt równoramienny prostokątny o przyprostokątnej a=2√2 cm obraca się dookoła
przeciwprostokątnej.oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły
2 gru 14:35
AS:
| | 1 | |
Dane: BC = b = a*√2 Szukane: Objętość bryły V = 2* |
| *π*r2*h |
| | 3 | |
Trójkąt ABC jest prostokątny (z tematu zadania)
AB
2 = (a*
√2)
2 + (a*
√2)
2
AB
2 = 2*a
2 + 2*a
2 = 4*a
2
AB = 2*a
| | 1 | | 1 | |
h = |
| *AB = |
| *2*a = a |
| | 2 | | 2 | |
ΔCBD:
b
2 = r
2 + h
2
(a*
√2)
2 = r
2 + a
2 ⇒ r
2 = 2*a
2 − a
2 ⇒ r
2 = a
2 ⇒ r = a
Wstawiam wszystko do wzoru na objętość bryły
2 gru 19:08
marian z zakopanego: a jak obliczyć pole?
2 gru 20:33
AS: Oblicz pole boczne stożka a potem pomnóż przez 2,bo są dwie
powierzchnie boczne.
2 gru 20:57