matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Okrąg
Dyz:
W okręgu o promieniu 3
√
5
poprowadzono prostopadłe cięciwy AB i CD. Oblicz AC
2
+ BD
2
.
16 kwi 19:16
M:
29 cze 06:01
seler:
Długość promienia = r, w trójkącie AED: δ = 90
o
− α, sinα = cosδ. Skorzystamy z tożsamości: 1 − cos2x = 2sin
2
x Z twierdzenia cosinusów w trójkątach ACS i BSD: |AC|
2
= 2r
2
− 2r
2
cos2δ = 2r
2
(1 − cos2δ) = 2r
2
* 2sin
2
δ = 4r
2
cos
2
α |BD|
2
= 2r
2
− 2r
2
cos2α = 2r
2
(1 − cos2α) = 2r
2
* 2sin
2
α = 4r
2
sin
2
α |AC|
2
+ |BC|
2
= ...
29 cze 13:37
burak:
albo: sinδ = cosα z twierdzenia sinusów w trójkątach ACD i ABD:
|AC|
|BD|
= 2r ⇒ |AC| = 2r cosα i
= 2r ⇒ |BD| = 2r sinα
sinδ
sinα
|AC|
2
+ |BC|
2
= 4r
2
(cos
2
α + sin
2
α = ...
29 cze 19:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick