matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
Dyz:
Rozwiąż równanie sin 4x • cos 4x =
√
2
/4
16 kwi 19:13
Benny:
√
2
sin4x*cos4x=
/*2
4
√
2
2sin4xcos4x=
2
√
2
sin8x=
2
π
3π
8x=
+2kπ lub 8x=
+2kπ
4
4
π
kπ
3π
kπ
x=
+
lub x=
+
32
4
32
4
16 kwi 19:24