objętość ostrosłupa i tangens kątą
demm: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają długość 24 i 18.
Spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się z wierzchołkiem kąta prostego w podstawie.Wiedząc, że
wysokość ostrosłupa jest dwa razy dłuższa od promienia okręgu opisanego na podstawie, oblicz:
a)objętość ostrosłupa
b)tangens kąta nachylenia największej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
16 kwi 19:11
dero2005:

a = 18
b = 24
c =
√a2 + b2 = 30
H = 2R = 30
a*b = h*c
16 kwi 20:42