Prawdopodobieństwo
Polityk: Rzucamy dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami. Prawdopodobieństwo uzyskania dwóch szóstek,
| | 1 | |
pod warunkiem otrzymania co najmniej jednej szóstki jest równe? (Jak dla mnie |
| , ale w |
| | 6 | |
| | 1 | |
odpowiedziach jest |
| ) |
| | 11 | |
16 kwi 18:40
PW: Nie wolno rozumować w stylu "jak dla mnie". Trzeba zbudować model matematyczny doświadczenia i
zastosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe.
16 kwi 18:59
Polityk: | | 1 | 6 | | 1 | |
No i tak zrobiłem |
|
| = |
| |
| | 36 | 1 | | 6 | |
16 kwi 19:21
pif paf: |Ω| = 36
B' − nie wyleciała żadna szóstka
B' = 52 = 25
B = 11
A∩B = ?
chyba tak
16 kwi 19:30
PW: | | 1 | 6 | |
A jak mam się ustosunkować do tego " |
|
| "? Coś poradziłem, a Ty swoje. |
| | 36 | 1 | |
16 kwi 19:30
Polityk: Tak myślałem i teraz widzę że jest źle po odebrałem P(B) jako otrzymanie 6 tylko w pierwszym
rzucie
16 kwi 19:52