Kombinatoryka
5-latek: Do rodziny należy 7 osob (dziadek babcia , rodzice i troje dzieci .
Ustawiaja się wszyscy do fotografii rodzinnej , tak z edzieci maja być w 1 rzedzie a dorosli w
drugim
Na ile sposobow mogą się stawic
Wiec tak dzieci na P3=3!
Dorosli na P4=4!
Teraz pytanie stosujemy prawo sumy czy prawo iloczynu ?
16 kwi 18:15
Janek191:
Iloczyn.
16 kwi 18:16
5-latek: Witaj
Janek 
dziekuje Ci
16 kwi 18:17
Janek191:
16 kwi 18:18
5-latek: czyli będzie 3!*4!= 6*24= 144 sposoby
16 kwi 18:19
Janek191:
Tak
16 kwi 18:21
5-latek: Ja się dopiero ucze tego dzialu wiec dlatego się dopytuje
16 kwi 18:22